Boros és Társa Kft.
Olajcsere
Az olajcsere jóformán a leggyakoribb karbantartás az autók esetében, azonban ennek ellenére a gyakorlatban sokszor mégsem helyesen kerül kivitelezésre. Érdemes azonban alaposan odafigyelni és körültekintően eljárni, hiszen egy helyes vagy épp helytelen olajcserével évekkel és kilométerekkel hosszabbíthatjuk vagy rövidíthetjük meg a motor élettartamát.

Az olajcsere fontosságát, azt hiszem, nem kell taglalnom, a belsőégésű motor aligha működhetne a kenőanyag nélkül, épp ezért roppant fontos annak típusa, minősége, a csereperiódus betartása, a karbantartással együtt elvégzendő munkálatok és temérdek apróság. Az olaj kiemelten fontos tehát, ráadásul számos feladatot kell megoldania: a kenés, tehát a kopás csökkentése mellett hűtenie kell a kent felületeket, véd a korróziótól, kitölti a súrlódó felületek közti réseket, lebegő állapotban magában tartja az égés során keletkezett részecskéket, kopásrészeket, tisztán tart, megakadályozza a lerakodások képződését, hidegben lehetővé teszi a gyors indítást és relatíve hosszú az élettartama is.

Az olajba a követelmények teljesítésének érdekében oxidációgátlók, viszkozitásmódosítók, dermedéspont-csökkentők, detergens diszpergálók, korróziógátlók, illetve a kenési tulajdonságokat, a hordozóképességet javító és kopásgátló adalékok kerülnek. A tökéletes recept persze hétpecsétes titok, minden egyes olajgyártónak megvan a maga metódusa, speciális adalékai és eljárásai.

A motorolajok (és hajtóműolajok) osztályozása viszkozitás alapján történik: anno a SAE (Society of Automotive Engineers – Amerikai Autómérnökök Egyesülete) alkotta meg az alapokat, amelyek az olaj viszkozitását 98,9, illetve -17,8 Celsius fokon írják elő. Az így megalkotott rendszer szerint az olaj (pl. 10 W 40) elnevezésének első, W-vel jelzett tagja a téli viszkozitásra utal, míg a második szám a nyári tulajdonságokat határozza meg. Korábban külön gyártottak téli és nyári kenőanyagokat, manapság azonban kizárólag többfokozatú, más néven multigrade olajakat használunk.

Az autógyártók minden egyes modellhez, sőt, minden egyes motorhoz megadják (a használati útmutatóban) a hozzá megfelelő olajat, tekintettel a viszkozitásra és a minőségre. Épp ezért roppant fontos, hogy a kenőanyag kiválasztásánál figyelembe vegyük az autógyártó előírásait és olyan olajat válasszunk a cseréhez, amely mind viszkozitásában, mind az általa teljesített és a csomagoláson feltüntetett minősítési szintnek megfelel. Utóbbi kettő a leglényegesebb pont, maga az olaj márkája már másodlagos.

Persze érdemes jó minőségű, biztos forrásból származó kenőanyagot használni, a hipermarketek saját márkás termékei azonban az alacsony minőség nyomán kerülendőek. Persze még mindig jobb az olcsó új olaj, mint a régi túlzott használata. Ugyancsak fontos figyelembe venni a motor pontos paramétereit, hiszen ma már külön olajat kaphatunk a dízelmotorral szerelt autókhoz, s a turbós vagy közvetlen befecskendezéses rendszerekhez is más-más adalékolású kenőanyag dukál. A feltöltött erőforrásoknál különösen sarkalatos a választás, hiszen magát a turbót is a motorolaj keni.

Az olaj cseréjével együtt mindenképpen szükséges az olajszűrőt is cserélni, hiszen az adott periódus alatt felhalmozódott szennyeződések, kopadékok mind-mind a szűrőben kötnek ki, s annak telítődésével egyre nagyobb feladat hárul az olajpumpára. A szűrő akár több deciliter olajat is felvehet, épp emiatt nem szabad meglepődni azon, hogy az autógyártó által feltüntetett feltöltési mennyiségnél valamivel több olajat nyel el kedvencünk. Az olaj és az olajszűrő cseréjét érdemes alaposabb karbantartásra kiterjeszteni, s velük egy időben a – turbós autóknál kiemelten fontos – légszűrőt, üzemanyagszűrőt és pollenszűrőt is újra cserélni.

Az autógyártók manapság extrém hosszú csereperiódusokkal dolgoznak, általában 30.000 km-enként javasolják a fent említett karbantartást, sőt, van olyan konstruktőr, aki még ennél is hosszabb periódust ad meg. Azonban nem feltétlenül szükséges betartani a gyártók periódusra vonatkozó szabályait, érdemes inkább gyakrabban megejteni az olajcserét, amivel könnyen lehet, hogy évekkel vagy kilométerekkel hosszabbítjuk meg a motor élettartamát vagy megelőzhetjük vele egy költségesebb részegység javítását, cseréjét.
Az olaj életciklusa nem csupán a megtett kilométerek függvénye, a használat ugyanis nagyban befolyásolja a kenőanyag elhasználódását. A hidegindítások rettentően megterhelik az olajat, ezért annak, aki javarészt városban rövidtávokon használja négykerekűjét, kiváltképp indokolt a gyakoribb csere. Harmadik tényezőként az idő is beleszól a játékba, az olaj 1-1,5 év után már kezd veszíteni képességeiből, ami szintén cserét von maga után.

Amennyiben szakszervizben végeztetjük a karbantartást, sok lehetőség nincs a finomkodásra, azonban otthoni körülmények között lehet fokozni az olajcsere igényességét. A meleg motorból a felhígult olaj jobban kifolyik, éjszakára csöpögőre hagyva pedig szinte tökéletes eredmény érhető el, így folyik ki a legtöbb elhasznált kenőanyag.

A motorolaj mellett ugyancsak kiemelt fontosságú a fékolaj, amelynek karbantartását sokan elhanyagolják. A fékolaj a páratartalomnak kitéve, idővel ugyancsak veszít képességeiből, jobban melegszik, elfárad. Épp emiatt legfeljebb kétévente szükséges cserélni a legfontosabb biztonsági rendszer működését szavatoló folyadékot.

Ugyanígy a váltómű vagy esetlegesen differenciálmű kenőanyagára is figyelmet kell fordítani. Noha az autógyártók általában gondozásmentesnek tüntetik fel a hajtóműveket, bizonyos időközönként nem árt a fogaskerekek kenését végző olajat cserélni, legalább 2-5 évente vagy 100.000-120.000 km-ként, különös tekintettel a gyártó előírásaira.

Amennyiben megfogadjuk az autó használati útmutatójában leírtakat és lelkiismeretesen, akár a 10.000-15.000 kilométerenként elvégezzük vagy elvégeztetjük az olaj és a szűrők cseréjét, biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk a motor és a váltó hosszú életének érdekében. Persze legalább ilyen fontos, hogy bizonyos időközönként nézzük meg az aktuális olajszintet, ugyanis minden motor üzemszerűen fogyaszt olajat. A legtöbb modern autóban az olaj fogyására a fedélzeti számítógép is figyelmeztet, ám nem érdemes ezt megvárni - jobb, ha az esetleges problémákat megelőzzük.
Fékjavítás
Futómű
Kardántengely
Kormánymű
Olajcsere
Egyéb szolgáltatások
  
Minden jog fenntartva - 2018 - Boros és Társa Kft. - autojavitasmiskolc.hu 

Adatvédelem

Pr cikkek

A weboldalt készítette és üzemelteti az expressz-weboldalkeszites.hu